Mit Smukke Værksted

Sørens Hjemmeside

Belysning


Lys er et af de allervigtigste "værktøjer" i et værksted, men ofte har man det med at montere lamper som det allersidste. Det kan typisk lede til knap så optimale løsninger med "blinde pletter" i rummet, fordi man kan mangle plads til at hænge lamper op på, i stedet for hele tiden at have lys/skygge med i tankerne under planlægningen.
Med fremadskridende alder værdsætter man mere og mere ordentlig lyssætning, hvilket også gælder mig. For ikke at lave for mange fejl i det henseende, har planlægningen af belysningen været med helt fra starten. Rent faktisk var lamperne i væggen ved liften det absolut første jeg byggede i værkstedet! Ideen har sådan set også luret i tankerne stort set siden det første år i huset!

Lamperne ses på det første billede til højre. Da det tidligere væg-"design" (i gåseøjne fordi det helt sikkert tilfældigvis kom til at at se sådan ud) efterlod et hulrum, var det naturligt at bygge lamperne ind her. Selvfølgelig fordi de så ikke rager ud i rummet, men ikke mindst fordi stedet er perfekt i forhold til den del af værkstedet.
Det er i al sin "enkelthed" to kasser med indrammet plexiglas foran. Det var dog en lidt krævende opgave, for jeg måtte bygge "bagfra og ud", da der var mange ting at tage hensyn til i væggen. Bl.a. skulle en del af konstruktionen også fungere som montering for gipspladerne på væggen, og der skulle være et hulrum bagved, hvor installationskabler og ledninger kunne føres.

Loftsbelysning skal der også til. Det giver dels en subjektiv fornemmelse af at være "badet i lys" og dels mindsker det skyggevirkninger.
Jeg har valgt at sætte et rør op på hver af de skrå loftsvægge (røret skal skiftes til den rigtige farve!). Og så ikke mindst to rør hen over arbejdsbordet. De hænger lige over bordkanten, og placeringen sikrer at man ikke selv laver skygger, når man står ved bordet, samtidig med at man har lyset nogenlunde bagfra.
Denne lampe er sådan set hovedlyset i værkstedet, og tændes og slukkes over korrespondance ved henholdsvis døren til viktualierummet (altså adgangen fra huset) og ved porten. Ofte har jeg udelukkende den tændt - og ellers sammen med de der er indbygget i væggen. De to andre i loftet, har jeg faktisk meget sjældent tændt.
Lampen er lavet af et simpelt stykke lægte og fire stykker klar plexiglas. Plexiglaset er der for at beskytte rørene når jeg har lange ting i værkstedet, som jeg kan risikere at smadre rørene med. Det er sket da nogle gange, at det har vist sin værdi! Desuden er der en anden situation, hvor de er i ekstra fare, for lampen kan endnu en ting: Den kan nemlig køres ned til lige over hovedhøjde. Dette bruger jeg når jeg skal have ekstra kraftigt lys hen over bordet, fx til monteringsopgaver eller småt præcisionsarbejde.
Da jeg udtænkte ideen, følte jeg lidt, at det nok var en pjattet gimmick, men det har faktisk vist sig at være meget mere nyttigt end jeg havde troet!


Som det også fremgår af videoen herover, har jeg lavet yderligere et par lamper hen over bordet. Det er ganske simpelt et par strimler mælkehvidt plast (jeg ved ikke hvilken type - det er ikke akryl/plexiglas), som skærme foran lysstofrør. Det er i øvrigt det jeg også har brugt til vinduerne over dem. Det fulgte med arbejdsbordene, og er også genbrugt som bordplade til "monteringsafdelingen" på arbejdsbordet.
"Lampeskærmene" foran rørene er der for at bløde lidt op på lyset, så man ikke bliver blændet, for det er lige øjenhøjde - og det virker perfekt. Lamperne er i brug når jeg skal bruge ekstra meget lys, og kombineret med den nedsænkede lofstlampe, har jeg stort set alt det lys man kan ønske sig over arbejdsbordet.
...og så alligevel ikke. Visse arbejder kræver jo lidt mere præcis vinkling, og til det har jeg bl.a. en arbejdslampe ved skruestikken, og så selvfølgelig diverse små lamper. Ved porten hænger der fx en lommelygte, som tilsyneladende er placeret lidt decentralt, men den hænger netop der, for at man kan snuppe den på vej ud af porten (jeg har fx materialelager i og omkring carporten som jeg af og til skal ud til), eller komme hurtigt til den, hvis man er udenfor og skal bruge lidt lys. I øvrigt er afbryderen den hænger på til at tænde lys lige uden for porten.


Hen over drejebænken har jeg endnu en lille lysstofrørslampe. Den skal dog suppleres med en fleksibel lampe, der kan lyse mere præcist og tæt på emnet; ind i huller, osv.


De lange lysstofrør er på 36W og i daglysfarve (6500K). Jeg vil alle dage anbefale at bruge daglysfarver, da det giver det mest "naturlige" lys. Hvis man kommer fra glødepærelys eller andre varmhvidslyskilder, vil man sikkert føle at lyset er meget blåt, men den følelse forsvinder hurtigt. Det er jo det tætteste man kommer på sollys.
Armaturerne er købt i Bauhaus til lige under en hundredemand stykket (inkl. rør). Det er de mest kompakte og elegante jeg har set.
Lysstofrør er den absolut billigste måde at få lys på. På et eller andet tidspunkt skal LED-lamper nok blive bedre og billigere, men ind til videre er der ikke noget der slår et godt lysstofrør i lysudbytte pr. krone, og indkøbsprisen er selvsagt også den billigste i forhold til alle andre lyskilder. Til mindre lamper og retningsbestemt lys er LED-lamper selvfølgelig uovertrufne.

Som nævnt kan jeg for det meste klare mig udelukkende med de to rør over arbejdsbordet, evt. 4 med væglamperne, og så "lokalt" lys de steder jeg arbejder.
Om sommeren og på lyse dage om vinteren klarer jeg mig i dagtimerne praktisk taget helt uden kunstigt lys. Dette ikke mindst takket være de øverste vinduer jeg har lavet i væggen over arbejdsbordet, som således også hører med til belysningen i værkstedet - de er selvsagt lavet af samme grund! Og selvfølgelig er valget af hvidt til væggene også taget ud fra et lysperspektiv! Og dette gør naturligvis en kæmpe forskel. Ikke mindst i sammenligning med før ombygningen, hvor jeg som regel havde 6 rør i gang og aldrig lys nok!

Og så lige et par kuriositeter ;o)

Lampen på billedet til venstre er ikke til for at skulle belyse værkstedet, men simpelthen for at markere at lyset er tændt på loftet. Dette tændes nemlig fra værkstedet, og hvis man glemmer at slukke efter at døren er lukket, så er det som regel glemt til næste gang man skal derop. Jeg glemte det adskillige gange lige efter døren kom i, så derfor fik jeg hurtigt lavet denne løsning.
Hvis man undrer sig over hvorfor loftslyset ikke bare tændes på loftet, hænger det igen sammen med det at glemme at slukke, enten bare sådan, eller det kunne være i forbindelse med at rende op og ned, og ikke skulle derop igen - når det er varmt, har jeg nogle gange loftsdøren stående åben, og så er det altså rart ikke at skulle rende op igen bare for at slukke. Afbryderen sidder dog så man også kan nå den oppefra; lige under loftets gulvhøjde:



Og dette: Fjernsynet jeg har i værkstedet regner jeg sådan set også for at være en del af belysningen, ikke alene fordi det mentalt lyser op (specielt når smukke venner og motorcykler vises på det), men også fordi det rent faktisk giver en del lys ud i rummet!