Mit Smukke Værksted

Sørens Hjemmeside

Koldsaven


Maj 2015
Jeg havde længe overvejet at købe en koldsav, men havde egentlig syntes at det var 'overkill', for hvor tit er det lige jeg skal bruge sådan en. Desuden har jeg sådan set heller ikke plads til en, men da de ofte er til at finde til små penge, har jeg alligevel løbende holdt øje med markedet.
Jeg købte for nogen tid siden en stor gevindstang, og den blev sådan set tungen på vægtskålen i forhold til mit valg at købe koldsaven. Jeg skulle nemlig lave nogle skiver til min supportsliber, og ville have drejet dem ud af gevindstangen, men jeg kunne slet ikke finde på nogen elegant måde at skære et stykke af i passende længde, så det endte med at jeg i smedens skrotbunke fandt noget kraftigt pladejern som jeg så lavede dem af, og gevindstangen stod så stadig uberørt!

Jeg fandt så denne sav til en meget billig penge, så den blev simpelthen købt. I alle overvejelserne havde jeg nemlig besluttet at jeg nok på en eller anden måde skulle finde plads til en sav i carporten eller skuret. Saven er heller ikke så stor som mange dem jeg har set, hvilket også var med til at gøre beslutningen nemmere.
For de få penge jeg gav, havde jeg heller ikke forventet det store, og det er det faktisk heller ikke.
Det er en taiwaneser og der er masser af kritikpunkter. Stort set alt er skævt fremstillet, boret, monteret osv. Heldigvis er det vigtigste i orden; transmission og savbueføring er lavet fornuftigt og præcist.
Jeg brugte så en eftermiddag på at få den gjort ren og rette op på de værste skævheder og fejlkonstruktioner, så den reelt er i pålidelig og brugbar tilstand.
En ting fik jeg dog ikke bugt med, nemlig køle/smøre-pumpen. Jeg havde fået at vide at den ikke virkede - og at den egentlig aldrig havde virket. Jeg fik den dog skilt ad og kunne se at den i teorien burde virke, så jeg fik drejet et remhjul til den. Det manglede nemlig.
Jo, den virkede rigtig nok ikke! Skilt ad igen opdager jeg at pumpehjulet sidder løs. Jeg får lavet en løsning på det. Den pumper stadig ikke - hmm, så kommer jeg til at kigge på rotationsretningen - den drejer simpelthen den forkerte vej! Altså en fejlkonstruktion! Ikke sært den aldrig har virket. Ærgerligt, men den saver jo fint uden, så indtil jeg finder på en løsning klarer jeg mig, selvom det selvfølgelig giver lidt kortere levetid for klingen.