Huset

Sørens Hjemmeside

Skræppedalsvej 38

vores hjem på godt og ondt siden 2005På disse sider kan man finde en beskrivelse af udviklingen omkring vores hus - hovedsageligt i billeder. Men for at give billederne lidt mening og baggrund, vil jeg kort i ord ridse vor tid med huset op.
Vi faldt for huset under en af vores utallige gennemsøgninger af boligmarkedet på Fyn - og faktisk først i anden omgang. VI havde egentlig set på det noget tidligere, men prismæssigt lå det noget over hvad vi havde forestillet os, så det blev udelukket fra ønskelisten. Et halvt års tid senere havde vi endnu en gang støvsuget nettet, lavet en liste over huse vi gerne ville se på og var så taget på tur for at kigge på dem - og på listen var igen det lille hus i Hygind. Prisen var i mellemtiden sat ned, og derfor kom det nu i betragtning. Jeg syntes godt nok stadig det var lidt for dyrt, men den store grund der hørte til, at det umiddelbart så ud til at være velplejet og muligheden for at lave et godt værksted, fik mig alligevel "overtalt".

Efter at have snakket med banken, gav vi så et bud på huset, som blev accepteret af sælger. Handlen blev indgået i efteråret 2004 med overtagelse pr. 1. januar 2005. Vi fik dog lov at få nøglen lidt før, så vi kunne flytte ind d. 17. december 2004.
Så kom selvfølgelig den store istandsættelse, og meget hurtigt viste det sig, at det der umiddelbart så ud til at være god vedligeholdelse, langt hen ad vejen var ringe løsninger oven på andre. Så omend der var brugt masser af tid på at holde det pænt, var det ikke holdbare løsninger.

Forår 2005
Det vigtigste først, nemlig at få lavet et sted at sove, så soveværelset var selvsagt det første rum der blev gjort i stand. Hvis ret skal være ret, passer det nu ikke helt, for det første jeg lavede, var sådan set at lave lidt om på skuret: døren til redskabsrummet blev flyttet. Den sad i carporten og det var derfor meget besværligt at komme ind og ud med redskaber, cykler osv. når bilen holdt i carporten.


Efteråret 2005
Værkstedet måtte jeg også i gang med. Det bestod af fem forskellige rum, og for at det kunne være bare nogenlunde brugbart, måtte det laves til et stort rum. Egentlig burde jeg have fortsat og lavet det som jeg først 8 år senere begyndte på, nemlig at få det lavet til et reelt værksted og ikke bare et rum med værktøj i.


Forår 2006
Det næste blev så arbejdsværelset. Det var et lille rum, som nogenlunde hurtigt og for de få penge vi havde, kunne laves inden for overskuelige rammer. Under arbejdet med det rum, begyndte frustrationen for alvor at sætte ind. Jeg kunne se at det ville blive meget svært at få det hus ud af det som vi gerne ville have, og mange af de ting som vi i starten ligesom havde lukket øjnene for, stod nu meget klare og som store hindringer for glæden ved huset. Dels pga af det og dels fordi vores økonomi blev lidt trang, gik jeg i stå med at lave noget ved huset. Rummet blev så ikke helt færdigt på det tidspunkt.

Efterår 2006
Trods frustrationer forsatte jeg i det der skal blive spisestue og køkkenet. Rummet blev (delvis) isoleret og så gik jeg for alvor i stå. Dette ikke mindst også fordi jeg samtidig var inde i et psykisk hårdt forløb med kommunen omkring min status, som så sidenhen skulle munde ud i min førtidspension.

I foråret 2007
blev de sidste ting i længere tid lavet. "Det fine bed" på nordsiden af huset blev anlagt. For fuldstændighedens skyld, kan jeg også nævne at vi løbende har lavet forskellige ting i haven.
Men fra 2007 begyndte vi egentlig at overveje at finde alternative til vores boligsituation. Det var især to ting, der var oppe at vende. Enten at sælge huset og finde noget andet der var billigere og bedre, eller at bygge et nyt hus på grunden, og så rive det gamle ned. I noget der ligner fire-fem år gik vi så med disse tanker. I den tid ledte vi efter huse i hele landet, som kunne imødekomme vores krav, men da Elisabeth gerne ville bibeholde sin arbejdsplads, var det svært, for ikke at sige umuligt at finde noget der kunne matche vores ønsker.

Tankerne gik også på at finde en lejebolig - ja, ligefrem en lejlighed, men tanken om at skulle undvære en have og den "luft" vi har omkring os, gjorde det til en nærmest ubærlig tanke.

Efteråret 2009
Forsøgte vi at gøre mere alvor af tankerne. Huset blev sat til salg, men da det var lige oven i krisetiderne, var der stort set ikke interesse, trods prisnedsættelser.

Alternativet, at bygge et nyt hus, ville på mange måder have været ideelt, for længere inden på grunden, ville vi slippe for vejens nærvær, og vi ville kunne bygge et hus med mere lys og højere til loftet. Vi undersøgte utallige muligheder, men uanset hvor billige løsninger vi kunne finde, var der ikke noget der var billigt nok. Alligevel ville i hvert fald jeg ikke rigtig slippe tanken, så da vi fik brug for en carport til vores campingvogn, blev den bygget der hvor den kunne komme i forbindelse med det forhåbentligt kommende hus.

Her var vi I:
Efteråret 2010
hvor vi valgte vi at lave "midlertidig" dagligstue i det der egentlig er planlagt til spisestue. Simpelthen fordi stuen ikke var isoleret og næsten umuligt at holde varm i vinterhalvåret.

Efterhånden måtte vi erkende at der ikke var noget salg i sigte. Og med de kalkulationer vi kunne lave, måtte vi konstatere at vi mere eller mindre var stavnsbundne, hvis vi ikke ville forgælde os yderligere. Enten med stort tab ved salg, eller endnu større gæld ved at bygge nyt.

Der skulle så gå yderligere et par år, før vi erkendte at der ikke var anden mulighed end at blive boende, og så få det bedste ud af det.

2012
Oven på alvorlig sygdom og psykisk krise umiddelbart efter nytår, blev det klart for mig at der for alvor skulle ske noget. Ikke alene i forhold til boligsituationen som sådan, men også for at jeg selv skulle få det bedre.

Sommer 2012
Vi havde længe haft problemer med kloakeringen til toilettet, og da det hele brød sammen under vores træf det år, var der ingen vej uden om at komme i gang med at få kloakeret. Dette blev sådan set startskuddet til den løsning som vi nu arbejder på fulde tryk for at få ført ud i livet. Og den lyder egentlig bare på at renovere huset på den måde som var den oprindelige plan, dog med nogle ændringer, der skal gøre det hele væsentlig billigere. Fx bliver stråtaget skiftet ud med anden form for billigt tag. Oprindeligt ville vi egentlig have tækket igen, men det bliver simpelthen for dyrt i forhold til husets generelle værdi - og ikke mindst vores økonomi. Det første der således blev renoveret, var altså badeværelset.

Efteråret 2012
Fik vi bygget en stor carport foran vores skur. Delvis bygget af materialerne fra den gamle "campingvognscarport". Og det var dejligt at få samlet det hele i nærheden af huset. Yderligere blev skurets tag udvidet bagtil, så brændekløver, fræser, plæneklipper og brænde nu er under tag. Den del af skuret som hidtil har været brugt som brændeskur, blev lavet om til redskabsrum (og forberedt til delvis hønsehus). Og den anden del blev omdannet til udelukkende at skulle huse tohjulede køretøjer.
Samtidig blev der påbegyndt en større ændring af haven, så der er mere reel have at gå ud i direkte fra huset. Bålpladsen vi havde på "marken" blev sløjfet og en ny lavet i den "nye" have i forbindelse med huset. Den gamle "træfparkeringsplads" blev lavet til køkkenhave. "Skoven" blev udvidet, så hele haven er lukket af fra vejen. Og der blev lavet en ekstra parkeringsplads ud mod vejen ved denne nye del. Vi fik hæk hele vejen rundt om huset, så vi forhåbentligt får lidt mere privatliv.

Foråret 2013
Den gamle carport blev revet ned. Et led i planen om at få en større have omkring huset.

Efterår/vinter 2013
Der kommer termoruder i værkstedet og huset ud mod gården. Der bygges en lille carport til trailer og tanken som vi henter fyringsolie i. Halvdelen af loftet isoleres. Hoveddøren skiftes ud og stuen får en terrassedør. Der påbegyndes skabsbyggeri i bryggers og stue, og i samme forbindelse begyndes der så småt at blive isoleret i stuen.
Og endelig, endelig!!! påbegyndes renovering af værksted. Hvilket vil sige udgravning, gulv-isolering og støbning; ny port, vægisolering osv osv.

Forår 2014
Der blev arbejdet i døgndrift for at få værkstedet færdigt og i slutningen af marts kunne vi holde en slags indvielsesfest i et (næsten) færdigt værksted.

Efterår/vinter 2014
Bindingsværket i facaderne i gården får farveskift og værkstedsmuren får "ny" sokkel og beklædning med facadeplank.
Carporten får port i den ene del.
De sidste småting i værkstedet gøres helt færdigt, bl. a. dobbeltglas i port og lysningsvinduerne og tætningslister i porten, så der er helt tæt.
Der fortsættes i stuen.
Centralvarmen lægges om til den endelige udformning og der gøres dermed klar til at koble værkstedet på og få flyttet fyret ud i viktualierummet.
I samme forbindelse fuldendes loftsisolering hen over hele huset og loftet får gulv hen over bagerste del af huset.

Forår 2015
Termovinduer i resten af huset (bortset fra hvor der skal være terrassedør fra spisestuen).
Og jernhegnet ud mod vejen røg i samme forbindelse.  Jeg synes det var ved at blive lidt grimt at se på og nu er hækken jo ved at være stor nok.
Værkstedet kobles på centralvarmen

Efterår 2015
Absolut største opgave påbegyndes: Udskiftning af taget!